terug naar winkel
Veelvuldig en alleen
Anjet Daanje
e-book € 8,99

Samenvatting
Daan ligt al zeven jaar in bed, maar hij is niet ziek. Hij heeft zich vrijwillig in zijn kamer teruggetrokken. Hij kijkt televisie, luistert muziek, leest, en elke dag komen er vrienden op bezoek om hem over hun leven te vertellen. In hun overzichtelijke verhalen is de wereld mooi, begrijpelijk, flexibel, en vooral veilig ver weg.
Hoewel Daan doet voorkomen dat hij alleen uit intellectuele overwegingen in bed blijft, is er nog een andere, duidelijker reden. Door een op het eerste gezicht onbelangrijke beslissing van hem is er zeven jaar geleden iets vreselijks gebeurd, en nu is hij bang voor de consequenties die zijn daden kunnen hebben.
Aan de hand van de verhalen van zijn bezoekers en van zijn eigen herinneringen probeert hij de aanleiding en de gevolgen van die fatale beslissing te achterhalen. Maar hoe meer zijn bezoekers hem vertellen en hoe dieper hij in zijn geheugen graaft, hoe ongrijpbaarder de waarheid wordt. Tot de geschiedenis zich lijkt te herhalen.

Veelvuldig en alleen is een ingehouden vertelde, meeslepende roman over de dubbelzinnige waarheid, de onbetrouwbaarheid van herinneringen, en over schuld in haar vele grillige gedaanten.

Veelvuldig en alleen is de vierde roman van Anjet Daanje. Ze schreef het manuscript in 2001/2002, in 2003 werd het door uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij in paperback uitgegeven.
Voor het schrijven van Veelvuldig en alleen kreeg Anjet Daanje een werkbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Productspecificaties
Titel: Veelvuldig en alleen
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Passage
Genre: roman
Prijs: € 8,99
Jaar van verschijnen: 2020
Druk: heruitgave
EAN: 9789054528876
Omslagontwerp: Dieb
Omslagfoto: Anjet Daanje
Verschijningsvorm: e-book
Bestandsformaat: epub met digitaal watermerk
Geschikt voor: alle e-readers/tablets/telefoons/computers waarop een app/programma is
      geïnstalleerd waarmee epub-bestanden kunnen worden gelezen
Bestandsgrootte: 0,7 MB
Verkrijgbaar: in iedere grotere internetboekwinkel
Oorspronkelijke (papieren) uitgave: Uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, 2003
Omvang (in papieren druk): 365 blz.Nadere informatie over Veelvuldig en alleen

Bekijk locatiefoto’s, plattegronden en een getijtafel die Anjet Daanje gebruikte bij het schrijven van Veelvuldig en alleen.

Lees een fragment uit Veelvuldig en alleen.

De pers over Veelvuldig en alleen

Biblion (voor Nederlandse bibliotheken, Jos Radstake):
In het eindeloos herhalen van momenten, het uitvergroten en in kleinere stappen onderverdelen, waarbij werkelijkheid in onzekerheid overgaat en vervolgens in verbeelding toont de tot immobiliteit gedreven hoofdpersoon het mechaniek van het schuldgevoel. Origineel van stijl en structuur speelt deze prachtige roman een vernuftig spel met werkelijkheid en verbeelding, met schuld en boete en met heden en verleden.

De Leeuwarder Courant (Kees ’t Hart):
Daanje zet dit gegeven onder hoogspanning, juist niet door er erg opgewonden over te doen maar door de emoties en de schuldgevoelens van deze jongeren haarscherp in beeld te brengen. Dat is precies het bijzondere van deze roman. [...] Dit alles beschreven in kalme, serene zinnen die vaak barsten van allerlei verheven rationalisaties, maar kort daarop net zo makkelijk banale zaken aan de orde stellen. [...]
Een zeer bijzonder boek dat me flink aan het peinzen zette. En gaat het daar niet om in literatuur?

Nieuwsbrief Letteren (voor verbreiding Nederlandse literatuur in buitenland, Joris van Groningen)
De omzichtige, gelaagde structuur en de gecompliceerde thematiek maakt Veelvuldig en alleen tot een raadselachtig, geheimzinnig boek. Maar de schrijfster slaagt erin de lezer te verleiden steeds dieper het doolhof van herinneringen binnen te gaan. Behalve een diepgaand inzicht in de thematiek van schuld en boete, levert het ook een fraai portret op van een groep jongeren die met pijn en moeite volwassen wordt.

De Leeswolf (Linde Roels):
Anjet Daanje is een vakvrouw die haar boodschap niet in een banaal morbide rechtlijnig verhaal verpakt. Zoals de verslindende golven die Justins dood hebben veroorzaakt, gaan de verschillende verhaallijnen op en neer. Het lijkt erop dat binnen- en buitenwereld van de personages in alles aanwezig zijn, dat er eindeloos kan worden gevarieerd in keuzes. Zeggen dat Veelvuldig en alleen zich laat lezen als een thriller doet dit werk onrecht aan. [...]
Knap geschreven.

Overijssels Dagblad (Paul Gellings):
De schrijver of schrijfster die de aandacht van de lezer weet vast te houden is dus iemand die hoort tot die weinigen die hun vak verstaan en dus een pluim verdienen. Een dergelijke pluim verdient zondermeer Anjet Daanje voor haar vierde roman Veelvuldig en alleen. [...]
Veelvuldig en alleen is zeer filmisch geschreven, met dwingende evocatieve beelden, scènes die er niet om liegen. Je ziet het kortom voor je. [...]
Van deze roman zou Daanje ook een filmscript kunnen maken, zo visueel als talrijke momenten, herinneringen en verhalen worden gepresenteerd. Dat is natuurlijk vooral te danken aan de taalbehandeling van de schrijfster.

Lees meer recensies van Veelvuldig en alleen

terug naar winkel