terug naar winkel
Suikerbeest
Anjet Daanje
e-book € 6,99

Samenvatting
De media en het daderprofiel van de CRI doen hem geen recht. Ze creëren een schijnveiligheid door hem af te schilderen als een psychopaat, als een beest dat je direct als afwijkend zult herkennen als je hem op straat passeert. Maar in werkelijkheid kan hij in de rij voor de kassa van de supermarkt achter u staan, als de deurbel klinkt kan hij het zijn, en ook al ziet u hem en praat u zelfs met hem, u zult hem niet herkennen. Want hij woont doodgewoon in een rijtjeshuis in Groningen, heeft een goede baan als salesmanager bij een suikerfabriek, houdt van netheid, van de muziek van Marco Borsato, van films met Ingrid Bergman, en heel veel van zijn vrouw. Maar hij is Rutger Jaspers, seriemoordenaar.

In haar roman Suikerbeest schetst Anjet Daanje een meedogenloos en schokkend menselijk portret van een Nederlandse seriemoordenaar. Met haar bijzondere schrijfstijl weet zij de lezer te verleiden om in het hoofd van Rutger Jaspers te kruipen. Ze schetst zijn gedachtegang en zijn verlangens. Hij heeft zichzelf, zijn daden en hun gevolgen volledig onder controle. Tenminste dat meent hij.

Suikerbeest is de derde roman van Anjet Daanje. Ze schreef het manuscript in 1999/2000, in 2001 werd het door uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij in paperback uitgegeven.
Naar aanleiding van Suikerbeest kreeg Anjet Daanje van het Vlaams Fonds voor de Letteren een werkbeurs om haar volgende roman (Veelvuldig en alleen) te schrijven.

Vijf bladzijden van Suikerbeest werden in 2003 verfilmd tot de korte film Dajo, onder regie van Hanro Smitsman. Anjet Daanje schreef zelf het scenario. Dajo won verschillende prijzen op internationale filmfestivals en werd o.a. genomineerd voor een Gouden Beer op het Internationale Filmfestival in Berlijn.

Productspecificaties
Titel: Suikerbeest
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Passage
Genre: roman
Prijs: € 6,99
Jaar van verschijnen: 2020
Druk: heruitgave
EAN: 9789054528869
Omslagontwerp: Dieb
Verschijningsvorm: e-book
Bestandsformaat: epub met digitaal watermerk
Geschikt voor: alle e-readers/tablets/telefoons/computers waarop een app/programma is
      geïnstalleerd waarmee epub-bestanden kunnen worden gelezen
Bestandsgrootte: 0,4 MB
Verkrijgbaar: in iedere grotere internetboekwinkel
Oorspronkelijke (papieren) uitgave: Uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, 2001
Omvang (in papieren druk): 152 blz.

Suikerbeest is ook verkrijgbaar als paperback (€ 22,99).Nadere informatie over Suikerbeest

Welke bronnen gebruikte Anjet Daanje bij het schrijven van Suikerbeest?

Bekijk plattegronden die Anjet Daanje gebruikte bij het schrijven van Suikerbeest.

Lees een fragment uit Suikerbeest.

De pers over Suikerbeest

Leesidee (voor Vlaamse bibliotheken, Chris Vandenbroucke):
Deze gebalde thriller grijpt de lezer onmiddellijk bij de keel. [...] Daanjes schrijfstijl is ook gebald, zeer plastisch maar ook zeer rijk aan vergelijkingen en metaforen. Er staat geen woord te veel. [...] De essentiële onvrede, onrust van het hoofdpersonage is de wanhoopskreet van een eenzaam, zelfzuchtig, zich verongelijkt voelend persoon. Suikerbeest is een intelligent en beklijvend boek.

GPD (regionale dagbladen, Peter Kuijt):
We komen te weten hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen en worden verrast door een onverwachte afloop. En het benauwt als je bij tijd en wijle zelfs enig begrip kunt opbrengen voor Jaspers als slachtoffer van zichzelf. Tegelijkertijd is dat een compliment voor Daanjes schrijverschap. [...] De kans is niet gering dat ze met haar opvallende en knap verwoorde Suikerbeest dit jaar wel tot het selecte clubje genomineerden voor de Gouden Strop wordt toegelaten. De jury kan dit boek in ieder geval niet achteloos terzijde schuiven.

Opzij (Janet Luis):
Voor thrillerliefhebbers met een sterke maag is Suikerbeest van Anjet Daanje, een aanrader. [...] Ik denk dat ze met het opvallend goed geschreven Suikerbeest opnieuw hoge ogen gooit voor de Gouden Strop.

Nieuwsblad van het Noorden (Reinier Spreen):
Suikerbeest dankt het leeuwendeel van zijn kracht aan de psychologische aanpak.

Lees meer recensies van Suikerbeest

terug naar winkel