terug naar winkel
De herinnerde soldaat
Anjet Daanje
paperback € 27,90

Samenvatting
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog zet de directeur van dat gesticht een advertentie in de krant, in de hoop op die manier familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen.
Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en wanhopig naar hem gezocht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Hij herinnert zich haar niet, en ook het huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Hij blijkt een fotostudio te hebben, waar hij nu in uniform voor een geschilderd slagvelddecor met oorlogsweduwen op de foto gaat. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden.
Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven. Hij heeft, zoals veel soldaten in de Eerste Wereldoorlog, afschuwelijke dingen gedaan. Het ergste vindt hij nog wel dat hij, als hij afgaat op zijn nachtmerries, van die gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven.
De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.
Anjet Daanje beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Amand, waarbij als in een gedachtestroom de gebeurtenissen, herinneringen en nachtmerries in elkaar overvloeien. Dat geeft deze roman een geheel eigen, sensitieve stijl. Het is een Nederlandse roman van Vlaamse allure.

Anjet Daanje schreef De herinnerde soldaat van eind 2015 tot begin 2019. Voor het schrijven van de roman ontving zij een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.
De herinnerde soldaat verscheen in 2019 bij uitgeverij Passage. Het is de achtste roman die van Anjet Daanje is gepubliceerd.
De herinnerde soldaat won de Bordewijkprijs 2020, stond op de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2020 en won de prijs voor het Beste Groninger Boek 2020, categorie fictie.
Ook stond de roman stond in HP/De Tijd in de Top 10 van de beste Nederlandstalige fictie van 2020, en Thomas de Veen (recensent van de NRC) en Michel Krielaars (chef boeken van de NRC) zetten beiden De herinnerde soldaat op nummer 1 in hun Top 5 met beste boeken van 2020.

Productspecificaties
Titel: De herinnerde soldaat
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Passage
Genre: roman
Prijs: € 27,90
Jaar van verschijnen: (1e druk) 2019, (2e-6e druk) 2020, (7e-9e druk) 2021, (10e-11e druk) 2022, (12e-14e druk) 2023, (15e druk) 2024
Druk: 1e t/m 15e druk
EAN: 9789 0545 2367 3
Omslagontwerp: Dieb en Anjet
Verschijningsvorm: paperback (met genaaide rug)
Verkrijgbaar: bij iedere boekwinkel
Omvang: 536 blz.

De herinnerde soldaat is ook verkrijgbaar als e-book (€ 10,99) en als luisterboek.Nadere informatie over De herinnerde soldaat

Welke boeken las Anjet Daanje voor het schrijven van De herinnerde soldaat? Download (gratis) een pdf-file met daarin een uitgebreide literatuurlijst.

In drie korte filmpjes vertelt Anjet Daanje over het historische onderzoek dat zij voor het schrijven van De herinnerde soldaat verrichtte: Deel 1, deel 2 en deel 3.

Bekijk oude foto’s van locaties en voorwerpen die voorkomen in De herinnerde soldaat.

Bekijk een oude kaart van Kortrijk uit 1910, de stad waarin De herinnerde soldaat zich in 1922/1923 grotendeels afspeelt.

Bekijk oude filmpjes, oude liedjes, oude modecatalogi etc. die betrekking hebben op scènes uit De herinnerde soldaat.

Lees een fragment (de eerste vier bladzijden) uit De herinnerde soldaat

De pers over De herinnerde soldaat

Juryrapport Bordewijkprijs
Slechts zelden verschijnt er een roman die werkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betovert. Soms is zo'n vreemde eend in de bijt dan ook nog een uitzonderlijk goed boek. Dat geldt voor De herinnerde soldaat, het meesterwerk van de sinds haar debuut in 1993 veel te weinig opgemerkte auteur Anjet Daanje. [...] Daanje toont zich in haar negende roman een groots verteller die resoluut op haar doel afgaat. Het resultaat is een unieke, schitterende roman, een levend bewijs van hoe literatuur ons kan meevoeren op een reis waarvan wij het bestaan niet konden vermoeden.

NRC Handelsblad (Thomas de Veen)
Zo onbekend en onbemind als de Groningse schrijfster en filmscenarist Anjet Daanje (1965) is, zo verbluffend is haar negende roman. De herinnerde soldaat is een groots werk, een zeer, zeer goede roman, die ik niet gauw zal vergeten. Die [Librisprijs] longlistpositie (de shortlist zat er niet in) is eigenlijk nog veel te min.

NRC Handelsblad (column Michel Krielaars)
De herinnerde soldaat behoort een bestseller te zijn en hoog in De Bestseller 60 te staan, ver boven Lucinda Riley en Rutger Bregman [...] Want De herinnerde soldaat behoort tot de wereldliteratuur, en dat kun je van weinig andere Nederlandse romans zeggen. Alleen al die originele stijl [...] Het maakt De herinnerde soldaat tot een werk van on-Nederlandse kwaliteit.

NRC Handelsblad (Yra van Dijk)
Anjet Daanjes De herinnerde soldaat, verreweg de beste roman van de afgelopen jaren.

De Standaard (Hilde Van den Eynde)
Met De herinnerde soldaat [...] heeft [...] Anjet Daanje een prestatie van formaat geleverd [...] Fotografie gebruiken als metafoor voor herinnering en verbeelding is slechts een van Daanjes geniale vondsten. [...] Het resultaat is een voltreffer. Over de Groote Oorlog zijn al veel beklijvende romans geschreven, [...] Dat er in dat rijtje altijd nog eentje bij kan, bewijst Daanje hier met verve.

VPRO-gids (Dirk-Jan Arensman)
[...] hoezeer Anjet Daanje in de landelijke pers werd genegeerd [...] een omissie, maakt De herinnerde soldaat (Passage) wederom duidelijk. Daanje laat je meedeinen op de hypnotiserende stroom belevenissen, gedachten en nachtmerries [...] verleden en identiteit blijken in dit geraffineerd gecomponeerde boek verraderlijk fluïde.

De Volkskrant (Bo van Houwelingen)
Anjet Daanje heeft De herinnerde soldaat in een benevelende, haast manische stijl geschreven. [...] En zo wordt de lezer voortgestuwd.

Reformatorisch Dagblad (Bart Jan Spruyt)
[...] de eind vorig jaar verschenen, werkelijk magistrale roman De herinnerde soldaat [...] De meeste zinnen beginnen met het woordje ‘en’, ze staan allemaal in de tegenwoordige tijd, en bloeien vaak verrassend open met fraaie beelden en ontregelende wendingen. [...] Ze geven het boek een enorme vaart. Ik althans heb het boek in één ruk als gehypnotiseerd uitgelezen.

De Tijd (interview met toneelregisseur Ivo van Hove)
Het boek is fenomenaal: De herinnerde soldaat van Anjet Daanje, een Groningse schrijfster’, zegt hij. ‘Ik zit halverwege en je voelt dat er een grote revelatie zit aan te komen.’

Facebook (Louis Stiller)
Dit is een van de bijzonderste, prachtigste, memorabelste romans die ik de afgelopen jaren gelezen heb [...] 538 dichtbedrukte pagina’s vol schitterende zinnen en alinea’s [...] Wat een ongelofelijk geweldig en knap verhaal, dat geen moment verveelt, je telkens naar adem doet happen, qua stijl regelmatig aan Louis Paul Boon doet denken, een spiraalvormige verhaalstructuur kent (steeds weer opnieuw hetzelfde rondje, maar steeds dieper) [...] en van mij alle prijzen mag winnen die de komende tijd te vergeven zijn.

Facebook (Rik Zaal)
Wat een verhaal, wat een stijl, wat een toon! Ik ken in de Nederlandse literatuur geen vergelijkbaar meesterwerk.

Boekenbijlage (Pieter Feller)
Het slot is zo verrassend dat ik, en dat overkwam me nog nooit, er echt door werd ontroerd. De herinnerde soldaat is een van de indrukwekkendste boeken die ik ooit heb gelezen.

Hebban (Marjan Kloosterman)
Dit boek hoort in de top 10 van best verkochte boeken van dit jaar te komen. Een Absolute aanrader.

Hebban (Ron Nagtzaam)
Dit boek is zo intens dat het je niet meer los laat. Ik hoop dat veel lezers dit boek gaan ontdekken want ik vind het echt een meesterwerk dat dat verdient. Met dikke stip in mijn Top 25 Mooiste Boeken Aller Tijden geknald.

Hebban (Iris Boter)
Werkelijk het mooiste boek dat ik de afgelopen jaren heb gelezen. En dat waren er heel wat. [...] Zeldzaam prachtig geschreven en een heel bijzonder verhaal [...] Zoveel liefde, voor zowel het schrijven, het verhaal, de personages, de geschiedenis.

Hebban (LucTaWa)
Kan je dit een goed boek noemen? Neen. Kan je dit een zeer goed boek noemen? Neen. Kan je dit een geniaal en buitenaards boek noemen? Ja [...] All the way, voor het eerst geef ik zes sterren.

Ruudbentheim.nl (Ruud Brilleman)
Een boek als dit lees je eens in de 10 jaar. [...] In een tijdsbestek van pakweg 40 jaar las ik enkele boeken waar ik onder het lezen mij bewust werd dat ik iets groots en unieks in handen had. Dat overkwam mij bij [...] En deze week las ik De herinnerde soldaat. [...] Dit is wereldliteratuur. U moet dit boek lezen!

Met de neus in de boeken (Truusje Truffel)
Fenomenaal! Zeer uniek geschreven, om te her-, her-, herlezen. [...] Meeslepend en intens. Beeldschoon proza. Een nieuwe klassieker van de toekomst.

Athenaeum Boekhandels
Anjet Daanje heeft met De herinnerde soldaat een verpletterend boek geschreven, met internationale allure.

Lees meer recensies van De herinnerde soldaat

terug naar winkel