terug naar winkel
Het lied van ooievaar en dromedaris
Anjet Daanje
hardcover € 37

Samenvatting
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood.
De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.
Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

Anjet Daanje schreef Het lied van ooievaar en dromedaris van halverwege 2020 tot eind 2021. Voor het schrijven van de roman ontving zij een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.
Het lied van ooievaar en dromedaris verscheen in 2022 bij uitgeverij Passage. Het is de negende roman die van Anjet Daanje is gepubliceerd.
Het lied van ooievaar en dromedaris won de Boekenbon Literatuurprijs 2022 (voorheen de AKO Literatuurprijs) en ook de Libris Literatuurprijs 2023, en de jongerenprijs, De Inktaap 2024, daarnaast werd het verkozen tot Het Beste Groninger Boek 2023 (categorie fictie).
Na het verschijnen van Het lied van ooievaar en dromedaris kreeg Anjet Daanje voor haar gehele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs 2023 toegekend.

Productspecificaties
Titel: Het lied van ooievaar en dromedaris
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Passage
Genre: roman
Prijs: € 37
Jaar van verschijnen: (1e-6e druk) 2022, (7e-13e druk) 2023, (14e druk) 2024
Druk: 1e t/m 14e druk
EAN: 9789 0545 2410 6
Omslagontwerp: Dieb en Anjet
Verschijningsvorm: hardcover
Verkrijgbaar: bij iedere boekwinkel
Omvang: 656 blz.

Het lied van ooievaar en dromedaris is ook verkrijgbaar als e-book (€ 17), luisterboek, en grootletterboek (€ 98).

De dichtbundel Dijende gronden van Anjet Daanje en Emily Brontë is bedoeld als bijlage bij de roman Het lied van ooievaar en dromedaris.Nadere informatie over Het lied van ooievaar en dromedaris

Welke boeken las Anjet Daanje voor het schrijven van Het lied van ooievaar en dromedaris? Download (gratis) een pdf-file met daarin een uitgebreide literatuurlijst.

Bekijk afbeeldingen van schilderijen, plaatsen, personen en oude manuscripten die te maken hebben met Het lied van ooievaar en dromedaris.

Bekijk meer achtergrondinformatie (filmpjes, foto’s websites, oude boeken etc) met betrekking tot Het lied van ooievaar en dromedaris.

Lees twee fragmenten uit het eerste hoofdstuk van Het lied van ooievaar en dromedaris.

De pers over Het lied van ooievaar en dromedaris

NRC Handelsblad (Thomas de Veen)
Daanje [heeft] iets gemaakt dat los kan bestaan van [Emily] Brontë, en dat ook volkomen buitenissig, gedurfd en anders is. [...] Waar Daanjes vorige, negende roman De herinnerde soldaat (2019) een meesterwerk uit één stuk was, moet je dit haar magnum opus noemen – het boek dat alles heeft, waarin Daanje demonstreert wat ze allemaal in huis heeft, wat zij met haar literatuur vermag. En dat is intimiderend veel. [...] Zo groeit Het lied van ooievaar en dromedaris ook nog uit tot een fundamentele ideeënroman, niet van de verkondigende, maar zoekende soort. Want het raadsel, van Eliza May Drayden, maar ook van het leven en de dood, wordt er alleen maar groter op. En Anjet Daanje krijgt het voor elkaar om daarin een boodschap van troost te tonen. Het lied van ooievaar en dromedaris is niets minder dan een briljante demonstratie van de levens overstijgende kracht van verhalen, van literatuur.
Waardering: vijf ballen.

NRC Handelsblad (introductie op recensie)(Thomas de Veen)
Als ik één keer tijdens mijn werk als literatuurcriticus zes ballen kon geven, in plaats van de maximale vijf, deed ik het deze week. Aan Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje – een roman die me zo overweldigde dat ik er nog steeds een beetje van moet bijkomen. [...] Ik heb nog nooit zo’n leeservaring gehad, en weet ook niet of ik ooit nog zo geïmponeerd zal raken door een boek. [...] Een roman die bestaat uit elf novellen, die je meermalen midscheeps raakt, die wat je gewend bent van literatuur op losse schroeven zet, die tintelt van de literaire durf en die je waarlijk nieuwe ideeën aan de hand doet – dat maak je zelden mee. Misschien maar één keer.

VPRO-gids (Katja de Bruin)
[...] wie het leest wordt geheid van z’n sokken geblazen. Het lied van ooievaar en dromedaris is een duizelingwekkend rijke roman waarin Daanje haar ongekende verbeeldingskracht toont. [...] dit is een roman die zich op allerlei niveaus laat lezen. Als een literaire puzzel, als een grandioze tijdreis of gewoon als een verzameling uiterst meeslepende verhalen [...] Je hoeft helemaal niks van de gezusters Brontë te weten om volledig te worden meegezogen in deze roman. [...] de drie Brontë-zusjes samen [...] [er is] een goed gevulde bibliotheek over hen volgeschreven. Daanje voegt daar nu een volstrekt uniek boek aan toe.

De Groene Amsterdammer (Kees ’t Hart)
Nog nooit vertoond, nergens, volstrekt origineel, geschreven met een grote, dwingende urgentie die op mij oversloeg. [...] Een roman die boven alle andere [op de shortlist van de Librisprijs] uitstijgt, iedereen weet dat. Het lied van ooievaar en dromedaris [...] is dus een écht goed boek, Orwell is dit vanuit zijn graf met me eens, het kan gewoon naast Nabokov, Van Bruggen, Flaubert, Mary Shelley, Franzen, Kafka in de kast staan.

De Groene Amsterdammer (Maaike Meijer)
Daanje biedt een zo meeslepend vertelspektakel dat ik haar boek alleen maar kan vergelijken met het magistrale Possession van A.S. Byatt, de Booker Prize-winnaar van 1990. [...] Even prachtig is Daanjes boek, [...] even groots als Possession, monumentaal van opzet, erudiet, overvloeiend van schitterende verhalen en even postmodern, al is het nu niet meer zo nodig om dat etiket te plakken.

De Standaard (Veerle Vanden Bosch)
Je hebt uitstekende romans, en je hebt volstrekt unieke boeken die overrompelen door hun reikwijdte, vernuftige constructie, stilistische brille en diepe inzichten in wat het betekent mens te zijn. Het lied van ooievaar en dromedaris kun je met een gerust hart onderbrengen in die tweede categorie.

De Standaard (Maria Vlaar)
Een unieke symbiose tussen de romantiek en het postmodernisme, zoals ik er maar weinig ken in de Nederlandstalige literatuur. [...] Een rijk boek om meteen al na eerste lezing te herlezen.
Waardering: vijf sterren.

De Volkskrant (Bo van Houwelingen)
Het lied van ooievaar en dromedaris is opnieuw een manifestatie van Daanjes rijke geesteswereld. Moeiteloos laveert ze tussen verschillende personages, van doodgraver tot klokkenmaker, tussen de 19de en de 21ste eeuw, tussen seks en kwantummechanica, tussen brieven en essays. Dat ze gaandeweg de lezer niet kwijtraakt maar juist meer in haar greep krijgt, is het bewijs van haar meesterschap.

Trouw (Jann Ruyters)
Het lied van ooievaar en dromedaris is een complexe, duistere, episodische roman; sfeervol en zinderend.

Dagblad van het Noorden (Coen Peppelenbos)
Een kandidaat voor alle shortlisten.
Waardering: vijf sterren.

Friesch Dagblad (Arie Kok)
Het lied van ooievaar en dromedaris is een complexe roman, die geen moment verveelt. Daanje beheerst het vertellen tot in haar vingertoppen, vanuit een rijke fantasie rijgt ze intrigerende en betekenisvolle verhalen aaneen. [...] De grote thema’s geven het boek veel diepte en het karakter van een klassieke roman. Wat mij betreft is dit hét boek voor deze zomer, je doet er minstens een week mee, en als je het uit hebt, heb je eigenlijk elf goede boeken gelezen. Anjet Daanje levert opnieuw een fenomenale schrijfprestatie.

Nieuwsweekend NPO Radio 1 (Lidewijde Paris)
Geniaal [...] toegankelijk geschreven [...] ongelofelijk spannend, mooi, ontroerend en meeslepend [...] je verveelt je geen seconde. [...] Ik raad het iedereen aan.

Het Parool (Dirk-Jan Arensman)
Woest ingenieus, hoogst meeslepend.

Dietske Geerlings
Het komt niet vaak voor dat een literair werk zo compleet is: cerebraal, diepzinnig en sensitief. Een werk als bijvoorbeeld De ontdekking van de hemel van Mulisch is op cerebraal niveau wellicht briljant, maar je mist alle diepgang in gevoelens, alsof het geen mensen betreft van vlees en bloed. Schrijvers als Tolstoi, Woolf en Proust weten daarentegen een diepe gevoelswereld op te roepen rond hun personages, maar missen wellicht die cerebrale uitdaging. Anjet Daanje verenigt beide kanten in een verbluffend dubbelmeesterwerk.

Bazarow (Nico Hylkema)
Je hebt al snel de neiging in superlatieven over dit boek te schrijven en daarmee verval je al snel in platitudes. Laten we het erop houden, dat na het zo mooie De herinnerde soldaat er nu weer een ongekend goed boek in de winkel ligt. Kom maar op met de literaire prijzen.

Boekenbijlage (Pieter Feller)
Een fantastisch boek. [...] Het knappe van Anjet Daanje is, dat ze in de elf verhalen telkens heel authentieke personages weet neer te zetten in verschillende tijden en totaal verschillende omstandigheden. [...] Voor mij het beste boek van de afgelopen twaalf maanden.

Lees meer recensies van Het lied van ooievaar en dromedaris

terug naar winkel