terug naar winkel
jl.
Anjet Daanje
paperback € 15

Samenvatting
Finn Pompe vertelt zijn kinderen iedere avond voor het slapengaan over zijn familiegeschiedenis die onontwarbaar verweven is met de wereldgeschiedenis.
Ieder hoofdstuk van de roman jl. speelt zich af op een belangrijke dag uit de wereldgeschiedenis, beginnend in 1967 en eindigend in 2011.
Neil Armstrong stapt op 21 juli 1969 als eerste mens op de maan, maar voor Finns familie zal het altijd de dag blijven waarop Finn zijn eerste stapjes zette. Op een autoloze zondag in 1973 valt Finns nichtje, Juno, een gat in haar hoofd en krijgt haar vader een flinke bekeuring als hij haar in paniek met de auto naar de huisarts brengt. Omdat woonruimte er zo goedkoop is, huurt Juno tijdens haar studie een flat in de Bijlmer, en uitgerekend daar stort in 1992 een vliegtuig neer.
In eerste instantie lijken de verhalen over vroeger die Finn zijn kinderen vertelt eenduidig, maar langzamerhand blijkt het verleden net zo veranderlijk te zijn als de toekomst. Verschillende malen zetten gebeurtenissen met terugwerkende kracht Finns leven op zijn kop. De familiegeschiedenis bepaalt de levensloop van Finn en Juno, met dramatische gevolgen.

Anjet Daanje schreef jl. in 2011/2012. Voor het schrijven van de roman ontving zij een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.
jl. verscheen in 2016 bij uitgeverij Passage. Het is de zevende roman die van Anjet Daanje is gepubliceerd.

Productspecificaties
Titel: jl.
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Passage
Genre: roman
Prijs: € 15
Jaar van verschijnen: (1e druk) 2016, (2e druk, midprice) 2020, (3e druk, midprice) 2024
Druk: 1e-3e druk
ISBN: 9789054523895
Omslagontwerp: Myrthe Heuzinkveld
Omslagfoto: Piet den Boer (foto door Anjet Daanjes vader van haar opa en oma op Terschelling, 1960)
Verschijningsvorm: paperback (met genaaide rug)
Verkrijgbaar: bij iedere boekwinkel
Omvang: 362 blz.

jl. is ook verkrijgbaar als e-book voor € 6,99.

Download ook (gratis) een pdf-file met daarin uitgebreide achtergrondinformatie bij de roman jl. In de pdf-file staat informatie die Anjet Daanje gebruikte bij het schrijven van jl., zoals een stamboom, foto’s, krantenartikelen, oude ANP-berichten, televisiefragmenten, oude weerberichten, verwijzingen naar gebruikte boeken en documentaires etc.).Nadere informatie over jl.

Welke bronnen gebruikte Anjet Daanje bij het schrijven van jl.?

Bekijk oude en nieuwe foto's van locaties waarop jl. zich afspeelt

Anjet Daanje woonde in Wijster tijdens de treinkaping die daar in 1975 plaatsvond. De dorpen Wijster en Beilen waren door tanks en soldaten afgesloten van de buitenwereld. Je kon alleen in en uit rijden met een doorlaatbewijs. Bekijk het doorlaatbewijs van Anjet Daanjes moeder.

Lees een fragment uit jl.

De pers over jl.

De Oosterpoorter (Klaas Kloosterman):
Wat het boek [...] heel bijzonder maakt, is de door het hele verhaal vervlochten gedachte dat niet alleen de toekomst maar ook het verleden ongewis is. Wat ooit als een zekerheid gold in het leven van Finn en Juno en ‘echt is gebeurd’, wordt door nieuwe ontwikkelingen weer in een heel ander daglicht gesteld. [...] Een groot compliment voor de auteur [...] een mooi geschreven, spannend boek [...] dat het midden houdt tussen een familiekroniek, een liefdesverhaal en een geschiedschrijving. [...] Prachtboek.

Tzum (Jaap Krol)
Er valt veel moois over dit boek te zeggen. [...] De afzonderlijke geschiedenissen worden niet nadrukkelijk geboetseerd in een groots en meeslepend kader, ook afzonderlijk zijn het spannende en ingenieus geschreven vertellingen. [...] Daanje brengt de indringende, grappige en soms schrijnende vertellingen met veel geduld, zonder dat van ons op de proef te stellen. jl. is dan ook een origineel gecomponeerde roman, die om zijn inzichtelijke stijl en soms benauwende gebeurtenissen nog even nagloeit.

Bibiotheek.nl (Welk boek)
Vooral de familie- en liefdesgeschiedenis van Juno en Finn raakte mij. Schuld, jaloezie, liefde en verdriet met een zeer emotioneel einde. Prachtig en knap geschreven.

Dagblad van het Noorden (Hans van der Heijde):
Met als leidraad de levenslange, gedroomde liefde van Finn voor zijn nichtje Juno voert Daanje de spanning [...] langzaam op. [...] Zo verbindt Daanje in jl. heden en verleden op verschillende niveaus met elkaar en zweeft steeds de vraag boven de vertelling of je geschiedenis je keuzes in het leven bepaalt, of dat het je keuzes waren die je geschiedenis hebben bepaald.

Hebban (Jeanne Vogel):
jl. is een mooie roman met een heldere verhaallijn. [...] Het boek leest gemakkelijk [...] Het ‘jongstleden’ effect wordt duidelijk doordat ieder hoofdstuk begint met een precieze datum. Dat maakt de lezer nieuwsgierig naar de gebeurtenis, die daarmee wordt geïntroduceerd. Het gaat immers ook om de eigen geschiedenis, zeker voor ieder die voor 1967 is geboren en het allemaal zelf ook heeft meegemaakt.

Biblion (voor Nederlandse bibliotheken, door Els Willems):
Een origineel gegeven [...] Deze roman leest soepel weg en is een aanrader voor liefhebbers van het werk van Judith Koelemeijer en Suzanna Jansen.

Lees meer recensies van jl.

terug naar winkel