terug naar winkel
Gezel in marmer
Anjet Daanje
luisterboek

Samenvatting
Marin Slingerland is beeldhouwster, zij maakt de gipsmodellen voor de sculpturen waarmee zij inmiddels een gevierd en beroemd kunstenares is geworden. Nan Geerings is steenhouwster, zij doet het zware, fysieke werk door Marins ontwerpen in steen uit te hakken. Het kunstminnend publiek heeft geen weet van deze werkverdeling, en is ervan overtuigd dat Marin Slingerland haar beelden zelf in steen uithakt. Zij krijgt alle credits voor de beelden en voor het vakmanschap waarmee ze zijn gehouwen. Nan houdt Marin al die jaren trouw de hand boven het hoofd, zonder ooit naar de erkenning te verlangen die haar toekomt, want voor haar is de kunst belangrijker dan de roem. Het lijkt de ideale samenwerking, totdat Nan ernstig teleurgesteld raakt in Marin, en voor een dilemma komt te staan.

Gezel in marmer is een beeldend geschreven, op ingehouden toon vertelde roman, over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen, over de illusies die deze vriendschap in stand houden, en over de misvattingen die hem juist bemoeilijken.

Anjet Daanje schreef Gezel in marmer in 2003/2004. Voor het schrijven van de roman ontving zij een werkbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.
De eerste druk van Gezel in marmer verscheen in 2006 bij uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij. Het is de vijfde roman die van Anjet Daanje is gepubliceerd.

Productspecificaties
Titel: Gezel in marmer
Auteur: Anjet Daanje
Uitgeverij: Storytel Publishing NL
Genre: roman
Voorlezer: Carly Wijs
Prijs: € 12,99 (bij bol.com)
Beluisteren: online en offline bij bol.com
Beluisteren: online met een abonnement bij Storytel
Jaar van verschijnen: 2021/2022
EAN: 9789464303056
Verschijningsvorm: luisterboek
Verkrijgbaar: bij bol.com en bij Storytel (abonnement)
Omvang: 12 uur en 44 minuten

Gezel in marmer is ook verkrijgbaar als paperback (€ 20) en e-book (€ 8,99).Nadere informatie over Gezel in marmer

Welke bronnen gebruikte Anjet Daanje bij het schrijven van Gezel in marmer?

Bekijk foto’s, een kalender, een kladpapiertje en plattegronden die Anjet Daanje gebruikte bij het schrijven van Gezel in marmer.

Lees een fragment uit Gezel in marmer.

De pers over Gezel in marmer

Leeuwarder Courant (Kees ’t Hart):
In haar vorige romans blonk deze schrijfster al uit in een subtiele trefzekere stijl en in een genuanceerde karakterisering van haar hoofdpersonages. Ook nu is het weer raak, sterker nog, het is allemaal voor mijn gevoel nog beter, dit is een bewonderenswaardig boek. [...] Met Nan Geerings creëerde de schrijfster een indrukwekkend personage dat zich kan meten met andere grote figuren uit onze literatuur. [...] Deze roman hield me tot en met het einde helemaal bij de les. En toen het uit was zat ik er stil bij te kijken en voelde ik mezelf denken waar je als lezer altijd op hoopt: eindelijk, eindelijk weer eens een echt mooie roman.

De Groene Amsterdammer (Marja Pruis):
Een opzienbarende roman [...] die allereerst wondermooi geschreven is. [...] Dan is er de ingenieuze compositie, die reminiscenties oproept aan die andere grote kunstenaarsroman, Cat's Eye (1989) van Margaret Atwood. [...] Tot slot is er de rijkdom van het verhaal en de diepgang van de thematiek.

Sp!ts (Oene Kummer):
Van Nederlandse romans wordt wel eens gezegd dat ze de urgentie en brede blik missen om zich te kunnen meten met de beste Engelstalige romans die jaarlijks om de Booker Prize strijden. Na Casino van Marja Brouwers en Tommy Wieringa's Joe Speedboot kunnen we Gezel in marmer toevoegen aan het korte rijtje dat het wel kan.

Dagblad van het Noorden (Joep van Ruiten):
Gezel in marmer is een rijke roman, die zich op meerdere manieren laat lezen en daarbij steeds iets intrigerends prijs geeft. Met recht een staaltje indrukwekkend vakmanschap.

NRC Handelsblad (Janet Luis):
Als Gezel in marmer, om in gildetermen te blijven, bedoeld is als meesterproef, dan is Daanje voor die proef geslaagd.

De Groene Amsterdammer (Kees ’t Hart):
Daanje is goed, zeer goed, ik schaam me gewoon het hier toch nog een keer te zeggen, het had allang overal gezegd moeten worden. Lees haar laatste boek en verwonder je.

Lees meer recensies van Gezel in marmer.

terug naar winkel