terug naar winkel
Dijende gronden
Anjet Daanje en Emily Brontë
hardcover € 22,50

Samenvatting
Anjet Daanjes roman Het lied van ooievaar en dromedaris en de bijbehorende dichtbundel Dijende gronden komen beide voort uit een jarenlange studie van het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë en haar zusters, Charlotte en Anne.
Emily Brontë werd beroemd door haar roman Wuthering Heights, maar ze schreef ook bijna tweehonderd gedichten, die net als haar roman, opmerkelijk modern waren voor hun tijd. Charlotte, de auteur van Jane Eyre, schreef over de gedichten van haar zus:
I know —no woman that ever lived— ever wrote such poetry before […] The pieces are short, but they are very genuine: they stirred my heart like the sound of a trumpet.’
Voor Dijende gronden koos Anjet Daanje Emily Brontës mooiste gedichten uit. Ze vertaalde ze in het Nederlands, en liet zich er daarnaast door inspireren tot het schrijven van eigen gedichten.
In haar gedichten hield Emily Brontë zich vooral bezig met de verbeelding en de dood, thema’s waartussen zij een nauw verband zag. Anderhalve eeuw later ontkom je bij het lezen van haar gedichten er niet aan ze op haar eigen vroegtijdige dood te betrekken. Dertig jaar oud was ze nog maar toen ze stierf aan tbc, een jaar na de publicatie van haar enige roman. In Dijende gronden zijn daarom ook twee gedichten opgenomen van Charlotte, die ze enkele dagen na Emily’s begrafenis schreef, in een poging haar grote verdriet te verwoorden. De bundel eindigt met een gedichtencyclus van Anjet Daanje rond de dood van Emily Brontë, afwisselend gezien vanuit het perspectief van Emily en dat van Charlotte.

Anjet Daanje schreef Dijende gronden van begin 2018 tot begin 2022. Dijende gronden verscheen in 2022 bij uitgeverij Passage. Het is de eerste dichtbundel die van Anjet Daanje is gepubliceerd.

Productspecificaties
Titel: Dijende gronden
Auteur: Anjet Daanje en Emily Brontë
Uitgeverij: Passage
Genre: dichtbundel
Prijs: € 22,50
Jaar van verschijnen: (1e-2e druk) 2022, (3e druk) 2023
Druk: 1e t/m 3e druk
EAN: 9789 0545 2407 6
Omslagontwerp: Dieb en Anjet
Verschijningsvorm: hardcover
Verkrijgbaar: bij iedere boekwinkel
Omvang: 97 blz.

De dichtbundel Dijende gronden is te beschouwen als een bijlage bij Anjet Daanjes roman Het lied van ooievaar en dromedaris.Nadere informatie over Dijende gronden

Bekijk manuscripten van Emily Brontës gedichten, en lees krantenartikelen over haar aantekenboejes met gedichten.

Lees een aantal gedichten uit Dijende gronden.

De pers over Dijende gronden

Literair Nederland (Juul M. Williams)
Anjet Daanje [had] twee petten op; die van vertaler en die van dichter. Van beide taken mag gezegd worden dat haar inspanningen hebben geleid tot mooie en meer dan geslaagde resultaten. [...] Daanje is het buitengewoon goed gelukt de structuur van Brontë’s gedichten, die zij terecht muzikaal noemt, trouw te blijven.[...] Een zusterschap waarbij Anjet Daanje zich thuis moet hebben gevoeld, getuige de integriteit en fijnzinnige toewijding waarmee zij – als vertaler én als dichter – deze bundel gestalte heeft gegeven. Een prachtige aanvulling op haar roman. Maar ook als op zichzelf staand werk een fraaie aanwinst in dit genre.

NRC Handelsblad (Thomas de Veen)
Dat de geest van Brontë vaardig is geworden over Daanje, blijkt wel uit Dijende gronden, een ‘bijboekje’ bij deze roman (Het lied van ooievaar en dromedaris) – waarvoor Daanje gedichten van Brontë vertaalde én er zelf gedichten aan toevoegde, die toch echt ontsproten lijken aan dezelfde geest.

Nieuwsweekend NPO Radio 1 (Lidewijde Paris)
Anjet Daanjes gedichten hebben een ongelofelijke, ontwapenende oprechtheid.

Dietske Geerlings
Vakmanschap en toewijding spatten van beide uitgaven [roman en dichtbundel] af, in vorm en inhoud [...] een ware verrijking van iedere boekenkast, en door hun ingenieuze samenhang een verademing in het oerwoud van moderne schrijfsels.

Lees meer recensies van Dijende gronden

terug naar winkel