Verhalen & poëzie - Dijende gronden Anjet Daanje
inspireren tot het schrijven van eigen gedichten.

In haar gedichten hield Emily Brontë zich vooral bezig met de verbeelding en de dood, thema’s waartussen zij een nauw verband zag. Anderhalve eeuw later ontkom je bij het lezen van haar gedichten er niet aan ze op haar eigen vroegtijdige dood te betrekken. Dertig jaar oud was ze nog maar toen ze stierf aan tbc, een jaar na de publicatie van haar enige roman. In Dijende gronden zijn daarom ook twee gedichten opgenomen van Charlotte, die ze enkele dagen na Emily’s begrafenis schreef, in een poging haar verdriet te verwoorden. De bundel eindigt met een gedichtencyclus van Anjet Daanje rond de dood van Emily Brontë, afwisselend gezien vanuit het perspectief van Emily en van Charlotte.

Dijende gronden is een bijlage bij Anjet Daanjes roman Het lied van ooievaar en dromedaris.
———
In het hoofdstuk ‘Recensies’ zijn recensies over Dijende gronden te vinden.
◄ Manuscript van Emily Brontës gedicht No coward soul is mine (Dijende gronden, blz 36) (Manuscript in bezit van British Library)
► Manuscript van Emily Brontës gedicht Remembrance (Dijende gronden, blz 78) (Manuscript in bezit van British Library)
Gedigitaliseerde versie van Emily Brontës aantekenboekje met haar persoonlijke gedichtenSinds 1939 was Emily Brontës aantekenboekje met haar persoonlijke gedichten spoorloos, maar in 2021 werd het plots ter veiling aangeboden, en door musea aangekocht.
III-43 III-44