Recensies - De Mei-jaren Anjet Daanje
Dagblad van het Noorden, 26 mei 2004

Anjet Daanje wint Belcampo Stipendium

De literaire prijs van de provincie Groningen is toegekend aan Anjet Daanje (1965) uit de stad Groningen. De driekoppige jury heeft voor Daanje gekozen vanwege de hoge literaire kwaliteit van haar proza.
De jury, die bestond uit voorzitter Remco Ekkers (schrijver, dichter), Ilona Duits (specialist Groninger literaire wereld) en de vorige laureaat Willem Jan van Wijk (dichter), is vol lof over Daanje. [...]
Het Belcampo Stipendium is een tweejaarlijkse schrijfopdracht, waarbij van de kandidaat wordt verwacht dat hij of zij in zes maanden een essay, dichtbundel of novelle schrijft. Het stipendium wordt voor de vijfde keer uitgereikt. [...] Eerdere winnaars van het Belcampo Stipendium waren Louis Stiller, Nanne Tepper en Max Niematz.
Biblion (voor Nederlandse bibliotheken),
16 januari 2005, door Annemiek Buijs

[...] De Mei-jaren vormt het vijfde deel in de Belcampo Reeks, waarin werk verschijnt van de winnaars van het tweejaarlijkse Belcampo Stipendium van de Provincie Groningen. Het gaat over een Gronings schildersechtpaar waarvan de vrouw, Dop Meis, populair is en goed verdient aan haar kunst. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van haar oudere, verwarde, wellicht dementerende man, en bestaat uit flarden en impressies uit hun veertigjarig huwelijk. Centraal staat hun leven en het werk van de vrouw. De man haalt alles door elkaar en herkent ook het werk van zijn vrouw uit haar ‘Mei-jaren’ niet meer. Het verhaal is knap geschreven en doet door de constructie ietwat surrealistisch aan. Het is bestemd voor een klein kunstzinnig en/of literair publiek.
V-59 V-60