Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
De Volkskrant, 10 augustus 2022, door
Wilma de Rek

Het beste van 2022 tot nu toe

2022 had een haperende start, maar daarna kreeg het jaar al snel het karakter van een ademloze inhaalrace: de Volkskrant verzamelde voor u zonder moeite de beste films, popalbums, series en boeken tot nu toe.

[...] Boeken [...]
Het lied van ooievaar en dromedaris (fictie) -
Anjet Daanje

Anjet Daanje is een echte bèta en als haar moeder niet zou hebben gezegd dat ze gevoel had voor taal, was ze misschien nooit gaan schrijven – leve de moeders! Een paar jaar geleden brak ze door met De herinnerde soldaat, uitgekomen bij de kleine, in Groningen gevestigde uitgeverij Passage, nadat uitgever Thomas Rap haar had laten weten geen brood meer in haar werk te zien – leve Passage!
Ze heeft een hekel aan optredens (‘achteraf denk ik: wat heb ik voor stomme dingen gezegd?’) en ook dat maakt haar zo leuk. Leve Anjet Daanje!

Lees het volledige artikel op een andere website.
———
Dietske Geerlings, 11 augustus 2022

Een meesterlijke zoektocht naar verloren tijd

[...] Zij laat met beide werken juist zien dat zij allang het geheim van de meester kent en het is helemaal niet haar bedoeling het werk van de door haar bewonderde Emily Brontë te overtreffen. Zij heeft zich vooral laten inspireren door de Brontë-zussen en door alles wat er over hen geschreven is, vanuit een grote liefde voor hun werk, die al is begonnen toen Daanje zestien was. Toch zie je zowel in de dichtbundel als in de roman steeds die zoektocht in het schrijven, in de vertaling, in de
V-529 V-530