Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
gaat die shortlist zeker halen. [...]
Het lied van ooievaar en dromedaris zit ingenieus in elkaar. De verhalen verschillen allemaal, maar toch tref je telkens een overeenkomst aan, zoals een begrafenis in de natuur, een nachtelijk treffen in een keuken, familieleden die elkaar brieven schrijven, terwijl ze onder één dak wonen en zo meer. Het knappe van Anjet Daanje is, dat ze in de elf verhalen telkens heel authentieke personages weet neer te zetten in verschillende tijden en totaal verschillende omstandigheden. Elk verhaal in Het lied van ooievaar en dromedaris is boeiend en al ontdek je als lezer niet alle verbanden en aanwijzingen van de schrijver, toch is het voor elke literatuurliefhebber heerlijk om dit boek te lezen. Voor mij het beste boek van de afgelopen twaalf maanden.

Lees het volledige artikel op een andere website.
NRC, 24 juni 2022, door Thomas de Veen

Het lied van illusies en verbeelding

Het begint met een jonggestorven schrijfster à la Emily Brontë, maar deze gigantische roman van Anjet Daanje, in elf episodes, is een bijna onbevattelijk knap en levendig boek over het raadsel van leven en dood.

Op zoveel niveaus is Het lied van ooievaar en dromedaris een verbluffende roman, dat je bijna zou vergeten dat de kracht óók zit in kleine momenten. In scènes en zinnen die zo geladen zijn met gevoel dat ze je middenin een mensenleven parachuteren.
[...] Dat is al prachtig, maar er is meer. De kracht zit ‘m óók in de overkoepelende constructie, die nog wel het meest opvalt aan Het lied van ooievaar en dromedaris. Het is een gigantische roman, 650 rijkbedrukte bladzijden, die in feite is opgebouwd uit elf samenhangende episodes. Het is één verhaal,
V-495 V-496