Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
van de Librisprijs stond, ging het los. Thomas de Veen verontschuldigde zich in de NRC voor het feit dat hij dit ‘verblufffende boek’ over het hoofd had gezien en deelde vijf ballen uit. Een mooi interview in dezelfde krant deed de rest. Zo had de sympathieke Groningse uitgeverij Passage ineens een heuse bestsellerauteur in huis.
Nu is er dus een nieuw boek, en wie De herinnerde soldaat fantastisch vond, moeten we vast waarschuwen: je krijgt niet meer van hetzelfde. Daarvoor is Daanje een veel te begaafde schrijver. Die springt echt niet twee keer door dezelfde hoepel.
[...] Anjet Daanje is dus al jaren in de ban van de zusjes Brontë, en daarin is ze niet de enige. De troosteloze pastorie waar Charlotte, Emily en Anne opgroeiden, is ruim anderhalve eeuw na hun dood een toeristische attractie van formaat, waar altijd wat te beleven is. De nieuwste expositie in het dorpje Haworth op de Yorkshire moors is gewijd aan de garderobe van Charlotte. Die zal gezien haar sobere leven niet erg opzienbarend zijn geweest,
maar om de hongerige meute fans tevreden te houden, moet je toch telkens iets nieuws verzinnen. Zo zijn er in de souvenirwinkel onder meer Brontëgeurkaarsen, -sleutelhangers, -kerstballen, -onderzetters en zelfs een Branwellwijnstopper te koop. Saillant: de drankzuchtige broer Branwell was de schandvlek van de familie.
Als ze deze bonte verzameling souvenirs zagen, zouden de Brontës zich kreunend van schaamte omdraaien in hun familiegraf. Over dat graf schrijft Daanje trouwens heel uitvoerig, want de dood is op de 650 pagina’s van haar roman nooit ver weg. Je leert van alles over doodskisten, lijkwades, grafkelders en begrafenisrituelen.
[...] Anjet Daanje vertelde me tijdens ons interview dat ze veel heeft gehad aan Death in the Victorian Family, een boek over de omgang met de dood in de 19de eeuw. Daarnaast putte ze ook inspiratie uit een aantal voortreffelijke moderne gothic romans, waaronder Affiniteit van Sarah Waters en Alias Grace van Margaret Atwood. Beide boeken zijn
V-467 V-468