Recensies - Het lied van ooievaar en dromedaris Anjet Daanje
Lees het volledige artikel op een andere website.
———

VPRO-gids, 21 mei 2022, door Katja de Bruin

De ongekende verbeeldingskracht van Anjet Daanje

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje geeft blijk van ongekende verbeeldingskracht. Omdat haar duizelingwekkende roman zich niet zomaar laat samenvatten is het woord nogmaals aan de auteur.

Niet elke schrijver spint garen bij een plaatsje op de Librislonglist, maar voor Anjet Daanje betekende het haar doorbraak. Toen De herinnerde soldaat in 2020 door de jury uit de stapel werd gevist, was het gedaan met de comfortabele anonimiteit waarin ze dertig jaar aan haar romans en filmscenario’s had
gewerkt. Recensenten werden wakker en lezers verloren hun hart aan soldaat Amand Coppens die zijn geheugen kwijtraakte in de Eerste Wereldoorlog.
Terwijl De herinnerde soldaat keer op keer werd herdrukt, werkte Daanje aan haar volgende boek. Dat is er nu, en wie het leest wordt geheid van z’n sokken geblazen. Het lied van ooievaar en dromedaris is een duizelingwekkend rijke roman waarin Daanje haar ongekende verbeeldingskracht toont. Alleen: hoe overtuig je de mensen ervan dat ze dat dikke boek met die rare titel beslist moeten lezen? Het is namelijk heel lastig uit te leggen waar Het lied van ooievaar en dromedaris over gaat. Zelfs uitgever Anton Scheepstra komt er niet uit. Dus rest er nog maar één mogelijkheid. Hoewel de vraag ‘waar gaat je boek over?’ geldt als een absolute doodzonde, vragen we het toch aan de schrijver zelf. Anjet Daanje erkent lachend dat het inderdaad niet meevalt om dat uit te leggen.
V-459 V-460