Recensies - jl. Anjet Daanje
afstoten. [...]
Een originele keuze van Anjet Daanje is dat zij het tijdsverloop van het verhaal van Juno en Finn koppelt aan belangrijke gebeurtenissen in Nederland en Europa, zoals bijvoorbeeld de treinkaping door Molukse militanten bij Beilen, de kerncentraleramp in Tsjernobyl en het vallen van de muur tussen de Democratische Republik Deutschland (DDR) en de Bundesrepublik Deutschland (BRD). [...]
Het boek kreeg in de kranten niet de aandacht, die het volgens ons verdiende. Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan dat de uitgever, Passage, in Groningen is gevestigd. De meeste boekrecensenten klitten samen in Amsterdam in hun grootstedelijk dorp. [...] Anjet Daanje kan boeiend en verzorgd schrijven. Het kon minder.

Lees de volledige recensie op een andere website.
Horen, zien en lezen, 6 december 2017

Ik las jl. door Anjet Daanje. ’s Avonds voor het slapengaan vertelt Finn zijn kinderen verhalen over vroeger. Alle belangrijke gebeurtenissen in zijn leven vallen samen met historische gebeurtenissen, soms vrij direct (zijn vader zit in de trein bij de Molukse treinkaping, zijn beste vriendin in de Bijlmer neemt de telefoon niet op na de Bijlmerramp), soms meer op de achtergrond (9/11 is op de tv in het ziekenhuis waar hij wordt opgenomen). Juist omdat niet elke historische gebeurtenis even groots (een grote kettingbotsing in 1984 is wel echt gebeurd, maar geen wereldnieuws) is of even veel invloed heeft wordt de vorm zelden gekunsteld. Door de verhalen zien we hoe Finn opgroeit met zijn buurmeisje, nichtje en beste vriendin Juno. Hun relatie door de jaren heen staat centraal.
Finn vertelt over zichzelf in de derde persoon, maar geeft ook regelmatig commentaar op zichzelf
V-325 V-326