Recensies - jl. Anjet Daanje
nadrukkelijk geboetseerd in een groots en meeslepend kader, ook afzonderlijk zijn het spannende en ingenieus geschreven vertellingen. Fraai voorbeeld is ‘2 december 1975’, als de vader van Finn, een voormalige garnalenvisser die voor de Heiploeg werkt, voor een cursus naar Amersfoort moet en in Groningen de trein neemt die later tussen Beilen en Hoogeveen gekaapt zal worden. De schrijfster speelt niet alleen met de verwachting van de lezer [...] het is ook een gebeurtenis die zijn schaduw in andere verhalen vooruit werpt.
Mooi geschreven is ook het verhaal ‘4 oktober 1992’, waarin de geschiedenisstudent Finn in Amsterdam met de etenspan op de wispelturige en altijd te laat komende Juno wacht. Het is de avond van de Bijlmerramp en de eerste berichten wijzen naar haar flat – althans dat denkt Finn. Zijn zoektocht en de daaropvolgende amoureuze ontdekking blijken zijn leven – niet voor het eerst – op zijn kop te zetten.
Zo ontvouwt zich een leven waarin Finn steeds meer komt te weten over zichzelf, zijn familie en
Juno. De geschiedenis herhaalt zich altijd met een reden, weet de latere geschiedenisprofessor Pompe. Het is nooit een kwestie van hoe het was of had kunnen zijn. Je zou jl. dan ook een biografie van een geschiedenis kunnen noemen, die wordt gevormd door kleine en grote verhalen.
‘Dat is het bedrieglijke van een verhaal. Alles wat papa jullie vertelt, is al gebeurd, niet alleen dit, maar ook wat ik jullie morgen en volgende week vertel. [...] Zo bouw je je leven op, steen voor steen, verhaal op verhaal totdat het een onwrikbaar en fabelachtig geheel is geworden’ (blz. 83).
Maar anders dan geschiedenissen zijn verhalen in hun fabelachtige onwrikbaarheid ook misleidend. Verleidend misschien wel. Verhalen zijn gekker dan de realiteit, alleen maar omdat we de realiteit anders niet kunnen bevatten.
[...] De geschiedenis bestaat uit toeval, maar verhalen doen ons in een bestemming geloven.
Finn zal beseffen dat zijn verbond met Juno met de jaren zal veranderen, dat het gebutst en gestut zal
V-321 V-322