Recensies - jl. Anjet Daanje
Bol.com Klantenbeoordeling, 25 februari 2017, door Lila01

Een hartverscheurend mooi liefdesverhaal temidden van gebeurtenissen die de wereld hebben veranderd.

Meeslepend verhaal
Prachtig taalgebruik
Waardering: *****

Bekijk alle beoordelingen op een andere website
———
Tzum, 13 april 2017, door Jaap Krol

Zeg het met woorden

Anjet Daanje is schrijfster en veelvuldig bekroond scenariste. [...] jl. is de korte titel van haar nieuwe en vuistdikke roman.
Finn Pompe is de jongen, puber en man die we in dit boek zullen volgen. Hij wordt in 1968 geboren als zoon van Holger Pompe uit Zoutkamp en Roos
Staes uit Zierikzee. Finn is niet alleen de hoofdfiguur in de derde persoon, hij duikt ook op als ik-verteller. Elk hoofdstuk vertelt hij aan zijn twee kinderen voor het slapen gaan, verhalen waarin zijn leven wordt gespiegeld aan belangrijke of iets minder belangrijke historische gebeurtenissen. De hoofdstukken hebben dan ook geen titel, maar dragen slechts een datum.
Vanaf zijn prille leven heeft hij een verbond gesloten met Juno Linnaarts, het meisje aan de overkant van de Churchillweg in Zoutkamp. Ze is de dochter van Noël en Poppy, het aangenomen zusje van Roos. Juno is alles voor Finn: nichtje, buurmeisje, speelvriendinnetje, schoolkameraad, medestudent, tegenstander, concurrent, muze, kortom: soulmate. Het buurjongetje Ruben completeert het trio, hoewel hij naast Finn en Juno toch een beetje een buitenstaander lijkt.
Er valt veel moois over dit boek te zeggen. Zo zijn Daanjes verhalen steeds onvoorspelbaar. De afzonderlijke geschiedenissen worden niet
V-319 V-320