Recensies - Raak Anjet Daanje
dan de helft van de films iemand een gruwelijke dood sterft. Met gruwelijke sterfgevallen in films kunnen we sinds Disney’s Bambi als het goed is wel dealen. Nee, waar uw verslaggever vooral erg verdrietig van werd was het gebrek aan subtiliteit in zoveel films. Dat afgerukte hoofd hoeft echt niet nog eens door het beeld te vliegen aan het einde van de film. [...] Het idee is ook wel duidelijk zonder alles zo expliciet in beeld te brengen. Het publiek is niet dom. Eén van de positieve uitschieters in de serie films is Blondje. Danyael Sugawara begrijpt wél wat subtiliteit is en laat veel te raden over aan zijn publiek. Hetzelfde geldt voor [...] Hanro Smitsman met Raak (een zeer geloofwaardige en ontroerende Camilla Siegertsz in deze film). [...]
BLVD, 29 september 2006, door Femke van Wiggen

Toeval

[...] Gisteravond was ik op het Nederlands Filmfestival in Utrecht, bij de première van NPS Kort, de tien nieuwe korte films die dit jaar te zien zijn bij de NPS.
Bij binnenkomst kreeg ik een flyer in mijn hand ge-
drukt met daarop de tien titels en synopsi. Blondje, Turkse chick, Birthday boy, het klonk mij wat quasi-hip in de oren. Helemaal van deze tijd, moeten de eindredacteuren van de NPS hebben gedacht. Na het scannen van alle tien de titels, springt er één duidelijk uit. Raak. Zo heet de film dus: Raak. Krachtig, mooi woord, maakt nieuwsgierig. Naast me zat schrijver Rashid Novaire, die op het moment dat ik dit dacht, me aanstootte en zei: “Ik heb nu al een favoriet: Raak. Wat een goede titel.”
V-115 V-116